Siirry pääsisältöön

Päivi Almgren ja Päivi Jokitalo - Tappavat tienoot

"Missä tapahtui murha? Miltä surmapaikalla näyttää tai haisee?
Mitä siellä kuuluu? Päivi Almgrenin ja Päivi Jokitalon Tappavat tienoot. Suomalaisen dekkarin maisemissa sukeltaa kirjallisten murhien maantieteeseen. Teos esittelee kiinnostavia ja kummallisia murhapaikkoja ja pohtii, miten tuttu paikka muuttuu kauhun näyttämöksi.  Kirja toimii myös matkaoppaana kotimaisen dekkarin murhapaikoille. Mukana on tappavia tienoita muun muassa Pirkko Arhipan, Kati Hiekkapellon, Seppo Jokisen, Leena Lehtolaisen, Ari Paulowin, Timo Sandbergin, Eeva Tenhusen, Antti Tuomaisen ja Mika Waltarin tuotannosta."

NYT LÖYTI DEKKARIYSTÄVÄLLE UPEA KIRJA! Avain kustannus on kustantanut kirjan nimeltään Tappavat tienoot, jossa esitellään hienosti muutamien tunnettujen kirjailijoiden dekkareiden tapahtumapaikat, tappotavat ja perehdytään tapahtumapaikkakuntiin.

Suomessa murha voi tapahtua aivan missä vain, yleisin on puisto, mutta kun lukee tämän kirjan saa sen käsityksen, että suomalaisilla dekkaristeilla on hyvä mielikuvitus niin tapahtumapaikan suhteen kuin tekotavan suhteen. Vaikka aina tapahtumapaikka ei olisikaan olemassa oleva kunta, kaupungi tai kylä niin dekkarikirjailija voi päässään luoda itselleen halutun miljöön johon tapahtumat sijoittaa. Moni kirjailijoista käyttää tapahtumapaikkana omaa kotikuntaansa, Seppo Jokinen Tamperetta ja Reijo Mäki Turkua (ei mukana kirjassa).

Tuttuus on se josta halutaan kirjoittaa ja se luo useimmiten kirjalle myös uskottavuutta kun lukija tietää, että kirjailija on kotoisin samalta paikkakunnalta niin hänellä on myös tietämystä ja tuntemusta miljöistä joita paikkakunnalla on. Toisaalta tuttujen miljöiden sekaan saatetaan keskiä omia asuinalueita, kyliä tai lähiöitä tai vaikkapa vain jokin rakennus. Tai sitten jollakin rakennuksella on erilainen historia kuin kirjassa väitetään, en katso sitä pahalla vaan se on kirjailijan hienoa mielikuvitusta. Vanhasta hylätystä kansakoulusta voi tulla nykypäivän hoitolaitos tai tehdasalueesta rikollisjengin päämaja.

Tappavat tienoot kirjalle soisi jatkoa, koska suomalaisessa dekkarigenressä on niin paljon paikkoja ja tapahtumia, että niistä riittää kerrottavaa monen kirjan edeksi. Itse luin mielenkiinnolla tämän kirjan läpi ja uskon, että palaan sen pariin vielä monta kertaa, aina kun tulee uutta dekkaria ja pitää esimerkiksi tarkistaa tästä kirjasta mitä täällä oli kerrottu tuosta kirjailijan tapahtumamiljööstä.

Tätä kirjaa varten tekijät ovat lukeneet laajan aineiston, liudan suomalaisia eturivin dekkaristien kirjoja, paljon tietokirjoja ym. materiaalia ja työstäneet siitä yhden tämän vuoden parhaimmista tietokirjoista.

Hieno kirja Avaimelta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru