Siirry pääsisältöön

Markku Toivonen - Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja


Markku Toivonen
Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja
Savukeidas, 2014

"Markku Toivosen uusi satiirikokoelma kertoo Unionin perukoilla sijaitsevasta merkillisestä valtakunnasta, jossa totisesti riittää työtä: yksi kaivaa kuopan ja täyttää sen saman tien, toinen tähyilee taivaalle päivät pitkät ja kolmas muistuttaa ohikulkijaa siitä, miten tärkeää on seksin uuttera harjoittaminen.
Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja jatkaa kehutun Ihmisenveistäjien (2011) linjalla kulttuurisatiiria, jossa hulvattomuus ja raju kritiikki lyövät kättä."
Markku Toivosen uusin kirja Kunnanhymyilija ja muita unelmavirkoja osuu julkaisuajankohdaltaan juuri oikeaan hetkeen. Joka puolelta laitetaan ihmisiä työvoimatoimistojen jonoihin odottamaan uutta työtä, jota ei tämän valtion viraston puolesta kuitenkaan suurimmalle osalle tule. Onneksi pelastus on Ministeriö, joka on luonut oivan nipun uusia ammattivirkoja työllistämään näitä kilometritehtaalle joutuneita ahkeria ihmisiä.
Miltä kuulostaisi työskennellä mm. Virallisena Poropeukalona,  Työnkarttajana, Lihavien Sakottajana tai Tarkastajan Tarkastajana. Näistä viroista sinulle vielä maksettaisiin, ainakin kohtuullinen korvaus. 
Toivosen käyttämä kieli kirjassa on pistävää ja tarkkaa, ja se saa suupielet nousemaan ylöspäin, vaikka tekstien mukaan kaikki virat ei olisikaan mitään unelmahommia, mutta jos niistä maksetaan palkkaa niin joku niitä voisi tehdäkin. Vai miltä kuulostaa tällainen työnkuva: 
"Viranhaltija päivystää vilkkaalla paikalla, kuten kadunkulmassa, tienristeyksessä tai tavaratalon edustalla. Hän katsoo jokaista kohtaamaansa olentoa silmiin ja hymyilee rohkaisevasti. Jos joku tulee juttusille, päivystäjä hymyilee entistäkin leveämmin sanomatta mitään - korkeintaan hän hieroo kämmeniään ja virnistää ujosti." 
Tämä kuvaus on kirjannimessäkin oleva Kunnanhymyilijä.
Kirjaan kannattaa tutustua, sitä ei kannata ottaa täysin vakavasti, mutta kun luet sitä saatat huomata, että jopa sinä itse voisit tehdä näitä ammatteja, ainakin osa-aikaisesti.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru