Siirry pääsisältöön

Fredrik Backman - Britt-Marie kävi täällä


Fredrik Backman
Britt-Marie kävi täällä
Otava, 2015

Kirjan päähenkilö Britt-Marie on hieman liiankin järjestelmällinen ihminen. Hän rakastaa listoja, ja erityisestihän pitää siitä että ihmiset saavat hänestä oiken, juurikin tietynlaisen kuvan. Jos häneltä kysyy juoko hän viiniä, hän ei voi vastata juovansa koska silloin Britt-Marie olettaa, että ihmiset pitävät häntä alkoholistina.

Britt-Marie on pienen kaupungin eläkeikää lähestyvä rouva, jonka suhde on kariutumassa hänen miehensä, Kentin, tehdessä syrjähypyn. Britt-Marie saa työpaikan monien vaiheiden kautta jo purkutuomion saaneesta nuorisotalosta jonka asiat hän parhaansa mukaan laittaa/koittaa laittaa kutoon. Kaupungissa on myös jalkapallojoukkue jolla ei ole valmentajaa ja kukas muukaan kuin Britt-Marie joutuu alkamaan valmentamaan joukkuetta hieman vasten tahtoaan koska hän ei ymmärrä jalkapallosta tuontaivaallista.

Britt-Marie on henkilönä kirjassa sellainen, jonka soisi käyvän kirjoissa vielä useammin. Hän on tarpeksi tätimäinen mutta silti ymmärtää nuortakin sukupolvea, tai ainakin yrittään.

Kirjan ensimmäiset sivut jo tarjoavat lukijalle useamman ihmetyksen aiheen, että voiko tällaista ihmistä olla olemassa, oikeasti? Britt-Marie menee työvoimatoimistoo ja siellä häntä palvelee nuori tyttö joka yrittää myös ymmärtää asiakasta jolle ei ehjä löydykään töitä. Britt-Marie on kuitenkin perikisiantamaton ja haluaa työn, edes jonkinlaiset. Usemapi vieraily työkkärissä johtaa kaiken epäselvyyden vuoksi mm. siihen, että Britt-Marie valmistaa työkkärin tytölle päivällisen työkkärin keittiössä.

Keskustelu Britt-Marien kanssa saattaa pikkukaupungin asukkaista tuntua "tylsältä" mutta mielenkiintoiselta. Britt-Marie tykkää viljellä sanaa HAA kun hän on kuunnellut juttu toveriaan ja ei välttämättä ole aina samaa mieltä. Samoin työvoimatoimiston TÄ kun hän ei ymmärrä mitä Britt-Marie tarkoittaa. Päähenkilöiden tokaisut tuovat tekstiin lisäpontta ja näyttävät miten erimaailmoissa kaksi ihmistä voi kulkea vaikka keskustelun aihe on sama, molemminpuolista ymmärrystä ei aina löydy.

Kirjassa sukupolvet kohtaavat ja yhdistyvät humoristiseksi romaaniksi, jossa seurataa pienen rapistuvat kaupungin mielenkiintoista elämää, kaupungin jonka lähes kaikki palvelut löytyvät saman katonalta.

Kirjaa on mainostettu naispuolisesksi mielensäpahoittajaksi, onko se sitten sitä? Ei välttämättä, mutta hauska kirja on ja jos oikein haluaa etsiä niin samankaltaisuuksia kyllä löytyy mielensäpahoittajaan.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru