Siirry pääsisältöön

William Faulkner - New Orleansin tarinoita


William Faulkner
New Orleansin tarinoita
Aviador, 2015


Mitä minulle tulee ensin mieleen kun kuulen sanan New Orleans?
.
.
.
JAZZ!

"Nobelisti William Faulkner (1897–1962) ruoppasi aikanaan uusia uomia romaanitaiteelle. Aiemmin suomentamaton nuoruudenteos NewOrleansin tarinoita sijoittuu 1920-luvulle, iloisen jazzin ja tylyn rotusorron Syvään Etelään. Kirjan sivuilla lähes sadan vuoden takainen satamakaupunki sykkii ja hengittää värikkäiden ihmistensä tahtiin.
New Orleansin tarinoiden ihmiset ja aiheet ovat kuin alkupuroja kirjailijan myöhemmälle ”Mississippin- vuolaalle” kerronnalle, Faulknerin taiteen tunnusmerkille, josta Nobel-komitea Faulknerin palkitsi; kirjailija itse toivoi palkintoa työstään maanviljelijänä.
Kristiina Drewsin maukas, oivaltava suomennos tekee täyttä oikeutta Faulknerin rehevälle kielelle."

Faulknerin kirja ei ole jazzia, vaikka se sijoittuu musiikin syntysijoille, kauas 1920 -luvulle saakka. Jotain yhteistä kuitenkin tästä Faulknerin kirjasta ja jazzista voi löytää, molemmat ovat taidokasta, ammattimaista osaamista. Jazzissa käytetään paljon improvisaatiota ja sitä voi löytää myös tästä kirjasta. Jazz mielletään usein vaikeaksi hallita, niin on myös tämä kirja.
Ensimmäiset pisteet menevät kirjan suomentajalle Kristiina Drewsille jolla on varmaan ollut vaikea tehtävä saada kirjansynty ajankohdan amerikkalainen kieli kääntymään suojavaksi suomennokseksi, se ei ole ollut helppoa. Seuraavat pisteet voisi jakaa kirjailijalle itselleen joka on tarinoissa, novelleissa, tuonut lukijoille luettavaksi tarinoita jotka ovat yksinkertaisia ja helppoja mutta silti niiden sisältö on ihastuttavan hienosti kirjoitettua. Ei ole ihme, että Faulkner on saanut arvostetun Nobel -palkinnon 1949, nämä kirjan tarinat olivat yksi alkusysäys tuolle palkinnolle.
New Orleansin tarinoissa päähenkilöinä on niin rikollisia kuin ihan tavallisia rehellisiä ihmisiä. En aiemmin ollut tutustunut Faulknerin tuotantoon mutta tätä kirjaa lukiessa ja taustoja tutkiessa törmäsin "kirjasarjaan" joka kertoo Yoknapatawphan piirikunnan elämästä jossa taasen hahmot ovat paljon raaempia ja elämä tässä piirikunnassa erittäin hektistä. Nämä tulevat olemaan seuraavat tutustumisen arvoiset kirjat ja tarinat joita aion Faulknerilta lukea, kunhan ne jostain löydän.
Kustantajana Aviador tekee hienoa työtä tuodessaan esiin tarinoita jotka on kirjoitettu lähes sata vuotta sitten ja näin olleen tuo myös esiin kirjailijoita jotka ovat jo saattaneet unohtua mutta joiden ei pitäisi unohtua.
Kirjan tarinat jäävät elämään ja niihin palaa aina uudelleen, ne ovat sopivan mittaisia ja viihdyttäviä, Faulknerin maailma herää henkiin näissä tarinoissa ja se tuo esiin myös hänen runoilijapuolensa, joka monessa tarinassa uhkuu läpi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru