Siirry pääsisältöön

Elaine N. Aron - Erityisherkän ihmisen harjoituskirja


Elaine N. Aron
Erityisherkä ihmisen harjoituskirja
Nemo


Kirjassa on hyvä neuvo sen lukijalle: Se ei pakota sinua tekemään kirjan kaikkia tehtäviä tai sinun ei tarvitse tehdä niitä ollenkaan. Kirja sisältää paljon eritasoisia tehtäviä joita voi tehdä yksin tai ryhmässä jossa on tuttuja tai ryhmän kanssa joka on sinulle ennestään tuntematon mutta jokaista silti yhdistaa se sama tekijä; erityisherkkyys tai ainakin olotila siitä että tunnet itsesi erityisherkäksi.

Olen itse lukenut aiemmat Elaine N. Aronin suomennetut erityisherkkyyttä koskevat kirjat: Erityisherkkä ihminen, Erityisherkkä ihminen ja parisuhde sekä Erityisherkkä lapsi. Neljäntenä suomennettu Erityisherkän ihmisen harjoituskirja tavallaan sitoo yhteen kaiken sen mitä kirjoista on voinut lukea. Sinun ei välttämättä tarvitse lukea näitä teoksia vaan voit siirtyä suoraan tämän tehtäväkirjan pariin mutta voi suositella että luet ainakin jotain artikkeleita tai etsit tietoa Internetistä aiheesta erityisherkkyys.

Kirjan tehtävät ovat yksinkertaisia mutta ainakin omalla kohdalla piti joidenkin asioiden kanssa katsoa monta kertaa mitä siinä tarkoitettiin, tehtävät on kuitenkin tehty niin että ne sopivat jokaiselle ja jokainen voi niitä tehdä omaa tahtiinsa. Tehtävä kirja on hyvä opas itsetutkiskeluun mutta kuten olen ennemminkin "varoittanut" jokainen saattaa löytää itsetään erityisherkän ihmisen piirteitä vaikka ei sitä ole, mutta uskon että jokainen meistä on tavallaan erityisherkkä mutta ei myönnä sitä.

Jos et halua kirjoittaa kirjaan niin voit käydä mielessä tehtävät läpi ja huomata, että lukemalla ne alat pohtia omaa itseäsi ehkä uudelta näkökulmalta, sinussa saattaa piillä erityisherkkä ihminnen jota et ole ennen tunnistanut.

Internetistä osoitteesta: http://erityisherkat.wix.com/  josta saa erittäin hyvät perustiedot erityisherkkyydestä.

Muista tämä!
"Erityisherkkyys ei ole sairaus eikä häiriö, eikä sille ole diagnoosia. Herkkyyden tunnistaminen perustuu omaan arvioon ja kokemukseen. Myös joitakin suuntaa-antavia testejä on olemassa. Yleensä olennaisinta on, että ihminen itse tunnistaa oman herkkyytensä ja voi toimia sen edellyttämällä tavalla."


Voimakkaiden tuntemustensa takia herkkä ihminen ylivirittyy helposti, jolloin hän voi kokea arjessa ja ihmissuhteissa toimimisen hankalaksi. Jos herkkä ihminen ei tunnista taipumustaan, hän saattaa esimerkiksi alkaa moittia itseään kaikella sillä tarkkuudella ja tarmolla, joka hänelle on ominaista.
Elaine Aron on laatinut erityisherkille tähän kirjaan tehtäviä, joiden avulla he voivat kasvattaa itsetuntemustaan, oppia arvostamaan ominaisuuksiaan ja kehittämään työkaluja, joilla selvitä herkkyyden aiheuttamista haasteista. Tekemällä töitä itsensä kanssa kirjan avulla, herkkä ihminen voi edistää itsevarmuuttaan ja onnellisuuttaan.
Aron pohjustaa kirjassa herkälle ihmiselle tyypillisiä tilanteita ja ajatusmalleja sekä esittää avartavia kysymyksiä. Millainen erityisherkkä olet? Mistä pidät itsessäsi? Mikä on optimaalinen vireystilasi? Millainen on työhistoriasi? Analysoi sosiaalista kömmähdystä. Mitä voit oppia vanhemmiltasi? Kuinka sisäiseen lapseen tutustutaan? Kehystä uudelleen rakkauselämäsi tärkeä hetki. Mitä unet kertovat?
Koska herkkyys on ominaisuus, joka kestää koko elämän ja vaikuttaa elämän kaikkiin puoliin, kirja opettaa kuvailemaan taipumusta vaikkapa työhaastattelussa tai uudelle ystävälle. Oman tarinan kertomisessa on parantava voima. Kirjan voi lukea yhdessä Erityisherkkä ihminen -kirjan kanssa, joka taustoittaa ilmiötä enemmän, tai ilman sitä. Kirja antaa myös ohjeita oman keskusteluryhmän järjestämiseen.

Kirjan avulla voi:- Tunnistaa millä tavoilla itse on aisti- tai tunneherkkä
Jäsentää epäonnistumisen tunteita ja traumoja armollisemmassa valossa
Tulkita unia herkkyyden kautta
Oppia hallitsemaan ylivirittymisen tunnetta rentoutumisen, hengitysharjoitusten ja mielikuvaharjoitteiden avulla
Oppia kuvailemaan taipumustaan ihmiselle, jolle se on vieras

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru