Siirry pääsisältöön

M. A. Numminen - Jazzin meining


M. A. Numminen
Jazzin meining
Aviador, 2016


"Jazz on muusikin taiteista arvaamattomin,
se on sisällöllisesti vaativin.
Kukaan ei voi ennustaa soolon suuntaa,
ei edes soittaja itse,
jos hän on tosi jazzmuusikko."
We Jazz -tapahtuman avajasissa esitetty proosaruno (ote siitä).


"Omaleimainen sukupolvien kestosuosikki M.A. Numminen kertoo kokemuksistaan nuorena jazzharrastajana ja –valokuvaajana – ja omasta suhteestaan jazziin ja jatsiin. Somerolla Unto Monosen tangoyhtyeessä uransa aloittanut Numminen oli todistamassa, kun Duke Ellingtonin ja Count Basien legndaariset big band -orkesterit vierailivat Suomessa. Hän oli kameroineen paikalla myös vuonna 1961, kun vanhanaikaisimmat jazzin ystävät poistuivat Kulttuuritalolta kesken John Coltranen ja Eric Dolphyn konsertin.
Nuori Ylioppilaslehden reportteri Numminen oli itseoikeutettuna haastattelijana myös silloin, kun jazzin kauhukakara Theolonius Monk antoi haastattelun Sokoksesta ostettu karvalakki päässään. Vuosien kuluttua Monk ja muut New Yorkin legendaarisen Village Vanguard -klubin kestotähdet olivat päästä nauttimaan vastavierailusta. Nummisen ja Hietasen ”Amerikan valloitus” jäi kuitenkin aikataulusyistä sillä kertaa toteutumatta. Suomessa parivaljakon ja Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin ”meining” sen sijaan on kaikkien rakastamaa historiaa."

Jazz jakaa mielipiteitä kuten varmaan jakaa tämä kirjakin, en tarkoita että joku voisi sitä inhota, sitä joko rakastaa tai siitä tykkää. Numminen on tuttu mies monesta. Itse muistan Nummisen nuoruusaikojen lastenohjelmista hyppivänä ja laulavana Gommi-jäniksenä. Numminen on myös näyttelijä, säveltäjä, ohjaaja, käsikirjoittaja, kirjailija, laulaja, muusikko, Numminen on monialaosaaja jonka uusin kirja Jazzin meining ilmestyi keväällä 2016. Kuten esittelyteksti kertoo, se on täynnä M. A. Nummisen itsensä ottamia valokuvia legendaarisista jazz-muusikoista jotka, voi jopa sanoa, vyöryivät Suomeen soittamaan erityisesti kuusikymmentäluvulla.

Kirja on täynnä asiallista tekstiä ja esittelyä näistä legendoista ja kirja tarjoaa myös hauskan haastattelun, jonka Numminen teki tai voisiko sanoa yritti saada Theolonius Monkilta, vaikka haastattelijana toiminut Numminen koitti kaikella keinolla saada Monkilta vastauksia kysymyksiin, niitä ei tullut. Hän kysyi monta kertaa häiritseekö hän Monkia tai onko hän liian tungeksiva, näihin Monk vastasi että ette ole mutta mitään järkevää vastausta ei koskaan tullut. On onni, että tämä haastattelu on saatu kirjattua ylös, koska se on yksi suomalaisen jazz-haastatteluhistorian merkittävimpiä tai ainakin omalaatuisimpia ja näin ollen sopinee juurikin Nummisen tyyliin.


http://www.rockadillo.fi/m-a-numminen
Kirjailija M. A. Numminen syntyi Somerolla 12. maaliskuuta 1940. 

Hänen omaperäinen lauluäänensä on vuosien varrella taittunut niin jazziin, tangoon kuin rokkiin ja sitä kautta lastenlauluihin ja käännöskappaleisiin.

Vuosien varrella hän on käyttänyt monenlaisia taiteilija nimiä, kuten La Kamarado, Viljo Kyttälä, Usko Suomalinen, E. Väline, mutta tunnetuimmat lienevät kuitenkin M. A. Numminen sekä Gommi.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru