Siirry pääsisältöön

Esa Kuloniemi - The Renegades: Luopiotarina


Esa Kuloniemi
The Renegades: Luopiotarina
Like, 2017

RYTMI, JOKA SEKOITTI SUOMEN

The Renegades sekoitti Suomen ja tekee sitä edelleen tietyissä piireissä. Renet aiheuttivat kuusikymmentäluvulla suomalaisessa musiikissa kaaoksen joka jatkui muutaman vuoden. He toivat rytmin joka elää musiikissa edelleen.

Suomalaisen rockin historian alkutaival ei suinkaan tullut suoraan Suomesta vaan se laskeutui Suomeen Birminghamista, The Renegades saavutti Suomessa uskomattoman Hysterian jollaista nykypäivänä on vaikea enää kuvitella. The Renegades on poistunut, mutta heidän musiikkinsa elää vahvasti ja uskon, että se ei tule koskaan lähtemään, ei niin kauaa kuin meillä on muusikoita jotka elivät Renejen kanssa samaa aikakautta. Yhä uudelleen ja uudelleen Renejen musiikkia julkaistaan uusinta painoksina, sekä kotimaiset artistit tekevät niistä omia versioita. Voidaankin sanoa, että samaa aikaa maailmaa valloitti Beatles ja niin sanottu beatlemania, mutta suomalaisia villitsi renemania.

Vaikka The Renegadesin ura Suomessa oli lyhyt, ja se oikeastaan loppui vuoteen 1966 jolloin koko bändi katosi Italiaan ja heidän sen jälkeisistä liikeistä on hyvin vähän tietoa. Toinen mysteeri on myös, se että tajusiko monikaan kuinka suosittu yhtye oli kysessä.

Kuloniemen kirjoittama mahtava historiikki pohjautuu lukuisiin haastatteluin niin reneläisten kuin myös heidän uraansa läheltä seuranneiden fanien ja yhteistyökumppanien. Denys  Gibson pääsi ääneen kirjaa varten juuri ennen kuolemaansa. Kertoman mukaan Gibsonia oli erittäin vaikea löytää ja hänen haastettelukin tehtiin mutkien kautta, hänen hiljaiselonsa alkoi myös vuonna 1966, mutta tätä kirjaa varten hän suostui aukaisemaan mysteerien saloja, kiitos siitä.

Yhtye kuitenkin palasi, vielä kerran. 1990 -luvun lopussa tapahtui se mitä silloin kuusikymmentä luvun teinit olivat odottaneet kolmekymmentä vuotta, The Renegadesin paluuta. Paluu oli lyhyt mutta faneille varmaan antoisa. Laulaja Kim Brown muutti lopulta Suomeen, mutta vaikka hän oli tehnyt suomalaisen musiikin eteen paljon paljastuu tästäkin tarinasta kuitenkin se surullinen puoli kuten yleensä. Kiitosta ei juurikaan tullut, se tuli vasta kuoleman jälkeen.

The Renegadesin rytmi sekoitti Suomen ja se saa edelleen suomalaiset kuuntelemaa, sitä aitoa musiikkia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru