Siirry pääsisältöön

R. J. Palacio - Auggie & minä -kolme ihme-tarinaa


R. J. Palacio
Auggie & minä -kolme ihme-tarinaa
WSOY, 2018


Palacion kirja Ihme oli vuoden parhain kirja. Vaikka se oli aiheeltaan hyvin rankka, se oli varmaan hyvin totuudenmukainen. Se kerto tarinan August "Auggie" Pullmanista, pienestä pojasta jonka kasvot eivät olleet "täydelliset". Hänen epätavallisten kasvojen taakse kätkeytyi tarina kouluvuodesta, joka muutti hänen mutta se muutti ennenkaikkea joidekin toisten koululaisten kouluvuoden, joidenkin jopa totaalisesti.

Tämä Ihme ilmestyy myös elokuvaksi, se ei ole ihme vaan jo pelkästään kirjan tarina oli sellainen, että olisi ollut ihme jos sitä ei elokuvaksi jossain vaiheessa olisi tehty.

Auggie & minä kirja ei ole mitenkään jatkoa Palacion Ihme -kirjalle vaan se kertoo saman tarinan, mutta toisten henkilöiden näkökulmasta. Eli voit hyvin lukea vaikka tämän kirjan ensin ja Ihmeen sitten perään, tai voit lukea vaikka kumpaakin rinnakkain. Auggie & ja minä kirjasa tarinaa kertovat Auggien pahin kiusaaja Julian, jonka osuus kirjasta on vahvin. Toisaalta Julianin kertoma on myös hyvin totuudenmukainen kertomust hänen omasta elämästä ja siitä miksi hän koki Auggien niin vahvasti. Hän saattoi jopa pelätä, että Auggie varastaa huomion hänestä. Sitten on Auggin vanhin ystävä, nimeltään Christopher. Myös Christopher joutuu tarinassaan käymään taistelua omasta statutksestaan, ollakko Auggien tuki vieläkin kuten hän oli silloin kun Auggie joutui kokemaan kaiken maailman leikkauksia ja sydänsuruja vai olisiko helpompi jättää ystävyys. Silmätikuksi joutuminen pelottaa mutta mikä on elämässä kuitenkin tärkeintä? Onko se ystävyys vai onko se että hylkää jonkun vain siksi että ajaa omaa etuaan.

Charlotten tarina on mielenkiintoinen koska Ihmeen lukija tietää Charlotten suhteen Auggieen. He eivät ole ystäviä, mutta Charlotte on aina pitänyt Auggien puolia ja ollut tälle kiva. Charlottehan joutui hieman väkisten Auggien koulukummiksi.


Auggie & minä kirja on oiva lisätarina syventämään Ihmeen luomaa hienoa tarinaa. Se ei ole kuitenkaa yhtä vaikuttava kuin Ihme, mutta Auggie & minä luo Ihme tarinan ympärille uudenlaisen maailman ja juuri se tekee tästäkin kirjasta mielenkiintoisen. Ja nyt kun lukee uudestaan Ihme -tarinan, uskon että lukija pääsee vielä syvemmälle tarinaan ja erityisesti näiden tässä kirjassa esiteltyjen kertojien taustoihin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru