Siirry pääsisältöön

Erik Axl Sund - Unissakulkija



Ns. Varistyttötrilogian toinen osa, Unissakulkija, jatkaa siitä mihin Varistyttö jäi. Jo näiden kahden ensimmäisen kirjan perusteella Erik Axl Sund nimen taakse käytkeytyvät herrasmiehet ovat kiroittaneet tämän vuosituhannen raaimman sarjan, jossa tapahtumien kuvaus tai ainakin miten lukija ne tajuaa, ei jää selväksi. Ihmettelen suuresti ellei tämä kirja sarja päädy pian joko ruotsalaisten tai amerikkalaisten myötä elokuviksi.

Henkilögalleria on tähän kirjaan paisutettu liikaa, Varistytön tapaan olisi riittänyt se määrä joka siinä kirjassa oli, mutta uudet henkilöt jotka kirjailijat ovat halunneet tuoda mukaan ovat loppujen lopuksi tarinan kulun ja sujuvuuden kannalta oleellisia, mutta vähemmälläkin olisi pärjätty. Ja jos jotain "negatiivista" tästä teoksesta pitää kaivaa, en tiedä onko se sitä, niin kirjan tapahtumien kuvaus, se on toisaalta hyvää ja osoittain kirjassa jätetäänkin lukijan villiin mielikuvitukseen ne kaikkein törkeimmät tapahtumat mitä olisikaan voinut käydä. Olisiko kuitenkin voinut jättää enemmän lukijan mielikuvitukselle tilaa?

Trilogian ensimmäinen osa, Varistyttö, tarjosi alun matkalla pimeyteen, ja nyt tämä, Unissakulkija, trilogian toinen osa jatkaa siitä lahjakkaasti, se vie meidät vielä symemmälle ja syvemmälle. Välillä palataan ajassa taaksepäin ja kuunnellaan mitä tyttö kertoo: Mihin häntä satutettiin vuosia sitten.

Ei turhaan Ruotsin Dekkariakatemia ol myöntänyt Jerker Eriksonille ja Håkan Axlander Sundqvistille vuonna 2012 parhaan rikosromaanin palkintoa, palkinto ojennettiin kuvaamalla kirjaa sanoin: "Hypnoottisen vangitsevaksi psykoanalyysiksi rikoskirjallisuuden muodossa."

Jos joku haluaa lukea puhtaan dekkarin, niin silloin nämä kirjat eivät ole oikea valinta, mutta jos haluat lukea dekkarin, joka on samalla paljon muuta, niin lue ihmeessä. 

Unissakulkija on oudosti, hyvin oudosti koukuttava lukukokemus!

Sarjan päätösosa ilmestyy lokakuussa!




Erik Axl Sund - Unissakulkija
Alk.per. nimi: Hungerelden
ISBN: 
Kääntäjä: Kari Koski
Otava, 2014
-a-kappale-


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru