Siirry pääsisältöön

Tuula Korolainen & Riitta Tulusto - Lasten oma vuosikirja


Tuula Korolainen & Riitta Tulusto
Lasten oma vuosikirja
Lasten Keskus
2014

Miksi lippu liehuu tänään? Kuka keksi äitienpäivän? Miksi pääsiäisenä syödään munia ja Runebergin päivänä torttua? Onko venäläisillä joulupukkia? Ja mikä ihme on hanukka? Lasten oma vuosikirja esittelee kuukausittain vuoden juhla-, liputus- ja merkkipäivät taustoineen ja tapoineen. Mukana ovat kalenteriin merkittyjen päivien lisäksi suurimpien vähemmistöjemme ja maahanmuuttajaryhmiemme juhlat kuten svenska dagen, saamelaisten kansallispäivä, venäläinen ja kiinalainen uuden vuoden juhla, muslimien id al-fitr -juhla jne. Lisäksi mukaan on valittu sellaisia teemapäiviä, jotka kiinnostavat lapsia, kuten maailman eläinten päivä ja kansainvälinen nallepäivä.Kirja tarjoaa lapsentajuisesti päiviin liittyvää tietoa, jota höystetään saduilla, kertomuksilla, runoilla, herkkuresepteillä ja askarteluvihjeillä. 

Lasten Keskuksen julkaisema kirja Laasten oma vuosikirja on läpileikkaus vuoden tapahtumista. Se sisältää liputuspäivät, juhlapäivät ja päiviä jotka ovat vakiinnuttaneet asemansa tietylle päivälle, joita ei pakosti kalenterista löydy.

Kirja alkaa vuoden alusta ja päätty joulukuun loppuun, käsittäen siinä välissä suuren määrän tietoa. Vaikka kirjan nimi on lasten oma vuosikirja niin yhtälailla se sopii meille aikuisillekin vaikkapa oppikirjaksi. Siitä voi selata jos ei esimerkiksi muista miksi Minna Canthia juhlitaan maaliskuun 19 päivä. Kirja esittelee näiden merkkihenkilöiden taustat ja kertoo heidän urastaan.

Martinpäivä, Kansainvälinen nallepäivä, Isovanhempienpäivä tai Satupäivä voivat olla kaikki sellaisia jotka vuoden aikana vain ohittaa. Kun katsoo kirjasta niiden merkityksen ja kertoo niistä lapsilleen, oppii siinä itsekin.

Kirja sisältää paljon tietoutta, satuja, tarinoita tunnetuilta kirjoittajilta kuten Timo Parvela, Tove Jansson ja Kaari Utrio. Kirja sisältää myös paljon vinkkejä kirjoista, jotka sopivat kulloinkin esittelyssä olevaan päivään.

Kirjan on kuvittanut Maija Hurme, jonka tekemä kuvitus elävöittää kirjan tarinat ja tieto-osuudet. Kirjan tekijät ovat nähneet suuren vaivan keräämällä suuresta tietomäärästä oleelliset tiedot kansien väliin. Tällaisen kirjan tekeminen on usean vuoden projekti ja sen saaminen kansiin on loistava osoitus siitä, että lapsille tehdään laadukasta tietokirjallisuutta.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru