Siirry pääsisältöön

Roberto Casati & Achille C. Varzi - Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia


Roberto Casati & Archille C. Varzi
Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia
Niin & Näin, 2014

"Filosofisen huumorin nykyklassikko osoittaa, että joskus yksinkertainen herättää ylivertaisesti ajatuksia.
Ajatus filosofisesta huumorista ei ehkä hymyilytä. Tällä kertaa muhoiluun on kuitenkin aihetta. Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia on kansainvälinen myyntimenestys, jonka filosofisissa kompakertomuksissa pakistaan ajattelun paradoksaalisista pattitilanteista. Kun yksinkertaisten pulmien ratkaiseminen osoittautuu yllättävän hankalaksi, ilmenee esiin nousseiden kysymysten elävyys, mutta päänvaivat osoittavat myös vitsikkyytensä, kun filosofit johdattavat niiden pariin leikin varjolla.
Roberto Casatin (s. 1961) ja Achille C. Varzin (s. 1958) kysymykset on helppo ymmärtää, mutta niihin on vähemmän helppo vastata.Ylittämättömiä yksinkertaisuuksia on poskettoman filosofisen huumorin lähde, joka sekä aprikoittaa että hauskuttaa lukijaansa."

Jos pitää etsiä kirjan paras tarina niin se on ehdottomasti kirjan avaava huone 88. Tarinassa on onnistuttu erittäin hyvin luomaan se tunnelma mitä oma mielikuvitus voi saada aikaan kun on yksin, yksinäinen ja kaipaa toista henkilöä jota ei tavoita. Kaikki ympärillä voi olla yksinkertaista, mutta silti se on niin selittämättömän vaikeaa. Ihminen ei voi nähdä kaikkea sitä mitä ympärillään tapahtuu tai jos näkeekin niin ei ymmärrä sitä.
Kirja on jaettu kahdeksaan eri osioon jossa jokaisessa mennään yhä syvemmälle yksinkertaisuuksiin. Ensin aloitetaan ihan perustasosta, josta edetään vaihe vaiheelta eteenpäin. Omat hoksottimet pitää olla kunnossa tai ainakin tämän kirjan avulla niitä on myös hyvä treenata. Jotkut tarinat aukeavat heti, mutta mitä pidemmälle edetään kirjassa sitä haastavampia ne ovat aivoille ymmärtää, vaikka kaikki tapahtuukin omien silmien edessä ja sitä mukaan kun luet tekstiä.
Kirjassa on 39 ns. filosofista kompatarinaa. Kirjan tarinoiden juoni on yksinkertainen. Niissä yleensä kahdesta kolmeen henkilöä pohtii ihan yksinkertaiselta kuulostavaa probleemaa, mutta mitä enemmän sitä pohtii niin sitä hankalammaksi kaikki menee ja enää ei mikään ole niin yksinkertaista.
Toinen mielenkiintoien tarina ja itseasissa mielenkiintoisin on syntymäajat niminen tarina jossa kaksi henkilöä pohtii syntymäaikoja. Tarinan henkilö on syntynyt 16.1.2001 New yorkissa, ja hän on menossa katsomaan dinosaurusnäyttelyä joka on ilmainen alle kolmevuotiaille. Poika ojentaa henkilöllisyystodistuksen johon lipunmyyjä pahoittelee, että pojan syntymäpäivät ovat tänään joten hän ei ole enää alle kolme vuotias. Tapahtumapaikkana on Pariisi joten poika vetoaa siihen, että Pariisi ja New Yorkin välissä on kuuden tunnin aikaero. Joten pojan mukaan hän on syntynyt Pariisissa 17. tammikuuta, eli hän täyttäisi vasta huomenna kolme ja olisi oikeutettu ilmaiseen sisäänpääsyyn. Kun tarinaan sotketaan mukaan vielä tyttö joka myös osaa kikkailla syntymäajoilla on soppa valmis ja jokainen voi päässään laskeskella onko poika oikeasti oikeasa ja ansaistsee ilmaisen sisäänpääsyn.

Kirja on hyvä lahja henkilölle joka rakasaa pähkinöitä (ei syötäviä) ja tykkää pureskelle huuliaan pähkäilessään elämän ihmeellisyyksiä jotka ovat totta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru