Siirry pääsisältöön

Reijo Mäki - Pimeyden tango


Reijo Mäki
Pimeyden tango
Opike, 2015
Selkokirja

Yli kolmesataa sivuinen Pimeyden tango taittui hieman yli satasivuiseksi selkokielikirjaksi.

Turkulainen yksityisetsivä Jussi Vares saa
selvitettäväkseen kiperän tapauksen,
tangokuningas Harry Koivikon murhan.
Koivikko puukotettiin kuoliaaksi
kuusi vuotta sitten.
Tapaus jäi silloin ratkaisematta,
murhaaja on edelleen vapaana. 
Toimittaja Jaska Teikari tietää jotain murhaajasta,
mutta mies katoaa, ennen kuin hän ehtii kertoa tietonsa.
Jussi Varesta työllistää myös
insinööri Erkki Vehmanen,
joka haluaa tietää enemmän
vaimonsa puuhista.
Saamaan aikaan Jussi Vareksen
vanha vihollinen Veikko Hopea
pääsee lomalle vankilasta ja
päättää käydä tervehtimässä Varesta.
***
Reijo Mäki on Selkokeskuksen selkokirjakummi. Kirjakummi on tunnettu suomalainen kirjailija, jonka myöntää oikeuden mukauttaa yhden kirjoistaan selkokielelle. Kun selkoteos on valmis, kummi haastaa uuden selkokirjakummin. Pimeyden tango on ensimmäinen selkokielinen Jussi Vares -dekkari.


Pimeyden tango on ensimmäinen selkokirja jonka luin. Pimeyden tangossa selkomukautuksen on tehnyt Ari Sainio. Selkokielinen kirja on tarkoitettu pääasiassa ihmiselle jolla on vaikeuksia lukea ja/tai ymmärtää tekstiä. Kun selkokielelle tehdään kirja, siinä normaali teksti lyhennetään niin että sitä lyhennetään helposti ymmärrettäväksi. Se joka selkomukautuksen tekee on kuitekin pystyttävä pitämään tarina kasassa ja kerättävä kaikki oleellinen alkuperäisestä tarinasta niin ettei tarina muutu oleellisesti.

Yleensä kun selkokielelle tehdään romaani, kuten tämä Pimeyden tango, siitä karsitaan henkilöitä pois, yleensä ne ovat sivuhenkilöitä joilla ei tarinan kulun kanssa ole juurikaan isompaa merkitystä. Toinen tärkeä seikka on että mukana olevat henkilöt esitellään hyvin ja että lukija osaa hahmottaa testistä koska on kyse Jussi Vareksesta ja koska jostain toisesta henkilöstä.

Pimeyden Tango kirjan alussa on henkilöluettelo jossa on lueteltu kaikki mukana olevat henkilöt lyhyin kuvauksin. Toinen lukemista helpottava asia on niin sanottu ilmavampi taitto, ja tekstit ovat niin että samassa rivissä on vain muutama sana. 

Pääjuoni tässä kirjassa on tangolaulaja Koivikon tapaus ja sivujuonia on kaksi, toinen niistä on Veikko Hopean tapaus ja toinen Erkki Vehmasen tapaus, kirjan lopussa nämä yhdistyvät ja huipentuvat yhteen.

Olen itse suuri Reijo Mäki fani ja hyllystäni löytyykin kaikki Reijo Mäen kirjat, osasta jopa käännösversioita. Tämä Opiken kustantama Pimeyden tango ei häviä alkuperäiselle kirjalle yhtään. Yhtähyvin voisin alkaa lukemaan selkokielistä kirjaa, koska sen lukee nopeammin ja silti siitä saa kaiken saman irti kuin alkuperäisestä. Mutta silti, selkokielisestä kirjasta puutuu se kaikki Reijo Mäen viljelemä kuiva huumori jota hän viljelee kirjoissaan. Kaikki ylimääräinen jaarittelu ja paskanjauhanta on selkokielisestä kirjasta pois, se on hyvä juttu ja huono juttu mutta ymmärrän toki, että kun on kyse selkomukutuksesta siinä ei voi olla Reijo Mäelle tunnusomaisia vitsejä ja letkautuksia koska ne ei vain sovi selkokieliseen kirjaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru