Siirry pääsisältöön

Steinar Bragi - Sumu


Steinar Bragi
Sumu
Like, 2016

"Psykologista jännitystä Islannin takamailtaNeljä nuorta aikuista on lomalla Islannissa, kun heidän jeeppinsä törmää sankassa sumussa mökin seinään keskellä ei mitään. Auto hajoaa ja mökin salaperäiset vanhukset tarjoavat matkalaisille yöpaikan. Puhelimet eivät löydä kenttää, seurueen koira katoaa ja selittämättömät tapahtumat alkavat horjuttaa matkalaisten mieltä."

 Islantilainen kirjallisuus nostaa päätään huimalla vauhdilla ympäri maailmaa, samoin muista Pohjoismaista nousee valtavalla kohinalla uusia lahjakkaita kirjoittajia suoraan kansainvälisille markkinoille. Esitän jälleen kysymyksen, miksi ei miltä Suomesta? Miksi meiltä ei nouse esimerkiksi Bragin kaltaisia kirjoittajia? Tällä hetkellä mielestäni on vain yksi kirjailija josta vielä kuullaan maailmalla, Marko Hautala. Hän pääsee kirjoissaan sille tasolle jota esimerkiksi tämä Bragin hyytävä psykologinen kauhutrilleri edustaa.

Hrafn, Vigdis, Egill ja Anna ovat nuoria islantilaisia jotka lähtevät ns. road tripille Islannin erämaahan, heidän matkansa pilaa sumu joka nousee yllättäin ja ajaa heidät painajaismaiseen seikkailuun. Yhtäkkiä heidän eteensä ilmestyy kuin tyhjästä talo ja auto hajoaa sen seinään. Talo on keskellä ei mitään, ainoastaan talossa asuvat vanha mies ja nainen ovat lähistön ainoat elolliset. Kaikki saattaa vaikuttaa aluksi normaalilta mutta tarinan edetessä tämäkin olettamus muuttuu. Joku tai jokin hiipii pimeydessä. Talon ovet lukitaan tiukasti yöksi, miksi?

Kerta toisensa jälkeen sumu tuntuu hallitsevan ympärillä olevaa maailmaa ja estää pois pääsyn. Bragi nousi tällä teoksella kansainväliseen suosioon ja aiheesta se on myyty jo yli kahteenkymmeneen maahan ja en pidä yhtään ihmeenä jos tästä kirjasta tehtaisiin pian elokuva.  Bragin Sumu on hyvin erikoinen kirja, ja edustaa omassa genressään nykypäivän huippua. Se tuo jännän lähelle ja pääset sen äärelle. Kuvittele jos itse olisit ollut kyseisen Jeepin kyydissä, Islannissa, olisitko uskaltanut lähteä seikkailuun mukaan?

Bragi on julkaissut useita kirjoja, niin runoutta kuin romaaneja. Sumu on hänen viides romaani ja tämän kirjan jälkeen, joka on julkaistu alunperin 2011, on ilmestynyt 2014 vuonna kirja nimeltään Kata. Toivottavasti Bragia saadaan suomennettua lähivuosina lisää.

Bragin tuotantoa
  • Svarthol (Black Hole), poems, Nykur, 1998
  • Augnkúluvökvi (Eyeball liquid), poems, Nykur, 1999
  • Turninn (The Tower), prose, Bjartur, 2000
  • Ljúgðu gosi, ljúgðu (Lie Pinocchio, lie), poems, Bjartur, 2001,
  • Áhyggjudúkkur (Worrydolls), novel, Bjartur, 2002
  • "Draumar um bin Laden" (Dreams of bin Laden), play, On War, Nýhil, 2003
  • Sólskinsfólkið (The Sunshine People), novel, Bjartur, 2004
  • Litli kall strikes again (Little guy strikes again), prose, Nýhil, 2005
  • Útgönguleiðir (Exits), prose, Nýhil, 2005
  • Hið stórfenglega leyndarmál Heimsins (The Magnificent Secret of The World), novel, Bjartur, 2006
  • Konur (Women), novel, Nýhil, 2008; 2nd edn Mál og Menning, 2009
  • Himinninn yfir Þingvöllum (The sky over Þingvellir), novel, Forlagið, 2009
  • Hálendið (The Highlands), novel, Forlagið, 2011 Suom. SUMU (Like, 2016)
  • Reimleikar í Reykjavík (The Haunting of Reykjavík), JPV, 2013
  • Kata (Katie), novel, Mál og menning, 2014





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru