Siirry pääsisältöön

Carl-Johan Forssén Ehrlin - Norsu joka tahtoi nukahtaa


Carl-Johan Forssén Ehrlin
Norsu joka tahtoi nukahtaa
Otava, 2017

Norsu joka tahtoi nukahtaa on toinen osa sarjasta, jonka aloitti maailman tämän hetken myydyin iltasatu Kani joka tahtoi nukahtaa. Kirjailija Carl-Johan Forssén Ehrlin on ruotsalainen käyttäytymistieteilijä ja NLP -valmentaja.

Mitä sitten on NLP?

NLP:llä tarkoitetaan sitä, miten aivomme toimivat oppimamme kielen avulla, kuinka ihmiset oppivat, ajattelevat, tekevät päätöksiä, motivoituvat ja rakastavat enemmän elämäänsä. Ja kuinka sinä voit oppia tekemään kaikkea tuota paremmin, nopeammin ja suuremmalla intohimolla kuin mitä kykenet tällä hetkellä edes käsittämään.

Norsu joka tahtoi nukahtaa on satu joka kannattaa lukea lapselle vaikka se ei toimisikaan. Voin kertoa, että on omakohtainen kokemus. Meidän 2,5 v tyttö oli hyvin väsynyt, ehkä liiankin väsynyt ja uni ei meinannut tulla silmään. Sovimme, että iskä lukee iltasadun jossa seikkailee Noora niminen norsu joka myös haluaa mennä nukkumaan, mutta sitä ennen hieman seikkailee. Aloitimme lukemisen ja kun pääsimme kohtaan jossa piti haukotella, iskä haukotteli. Tyttö katsoi ihmeissään ja naurahti: "Miksi isi haukottelet?" ja löi naamallen nauravan virneen jonka jälkeen hän halusi nähdä kirjan kuvia ja uni ei tullut millään, vaan lukeminen meni siihen, että puolessa välissä kirjaa tyttö otti mukaansa pehmolelunsa ja poistui huoneesta. Syy ei ollut kirjan, eikä tarinan, eikä todennäköisesti lukijankaan vaan sen, että satu luettiin väärällä hetkellä. Tyttö oli yliväsynyt ja ei pystynyt keskittymään vaan jokin hänen päänsä sisällä piti hereillä.

Eli kehotankin lukemaan satua väsyneelle lapselle mutta ei liian väsyneelle. Mutta itsessäni herää pieni skeptikko tällaisten satujen suhteen, jos lapsi halutaan nukkumaan hypnoottisen sadun avulla niin onko se oikea tapa?

Satu itsessään on mukava, rauhallinen ja varmaan antaa lapselle ja lukijalle päähän kuvan, että nyt pitää mennä nukkumaan, mutta toimiiko satu itsessään unentuojana?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sinikka Nopola & Tiina Nopola - Risto Räppääjä ja ujo Elmeri

Sinikka Nopola & Tiina Nopola Risto Räppääjä ja ujo Elmeri Tammi, 2019 Ujo Elmeri on 19 Risto Räppääjä -sarjan kirja. Näiden lisäksi on julkaistu oheiskirjoina yhdeksän muuta kirjaa esim. kokkauskirja, liikennekirja ja kaverikirja. Risto Räppääjä on esiintynyt myös seitsemässä elokuvassa, yhdessä animaatiosarjassa ja kirjasarjasta on tehty kolme näytelmää. Kuvittajina kirjoissa on toiminut 11 ensimmäisessä Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukkavieru Nelli kirjasta alkaen kuvituksesta on vastannut Christel Rönns, jolloin kuvitus otti suuren harppauksen eteenpäin tuomalla Risto Räppääjän hahmot "isommiksi".  Ujo Elmeri kertoo tarinan arasta sukulaispojasta, josta Rauha aikoo tehdä reippaan. Risto ei tietenkään sulata tätä pikkupoikaa vaan pitää Elmeria varsi lapsellisena tapauksena. Ja kun tarinaan sotkeutuu mukaan vielä Elvi-täti, jolla on omat kasvatuskeinonsa niin synty varsinainen sekamelska. Nelli, kuten lähes aina, on tarkkaavainen ja huomaa, että El

Lars Kepler - Peilimies

 Lars Kepler Peilimies Tammi, 2020 Kahdeksas Joona Linna -dekkari on jälleen taattua Kepleriä. Joona Linna -dekkareita voidaan pitää siinäkin mielessä menestystarinana koska ensimmäinen dekkari Hypnotisoija (julk. suom. 2010) sai 2019 black edition nimellä kulkevan uudelleen julkaisun, jossa päähenkilön Joona Linnan osuutta on tuotu enemmän esille, lisäksi toimintaa on tiivistetty. Eli jos aloitat tämän sarjan lukemisen niin aloita se ehdottomasti tästä Hypnotisoija -Black edition kirjasta. Ja sen jälkeen etene järjestyksessä kirja kerrallaan niin pysyt mukana kaikessa taustatarinassa joka näissä seuraa Linnan koettelemusten edetessä. Minä heräsin tähän Kepler faniuteen vasta kesällä 2020, ja aloitin sarjan ensimmäisestä osasta ja sen jälkeen parin viikon kesäloman aikana tuli luettua kuusi sarjan kirjaa. Pari osaa puuttui joidenkin kirjojen välistä ja sen huomasi tarinassa, jotain oli tapahtunut kahdessa kirjassa joten juuri tämän vuoksi kannattaa ehdottomasti lukea järjestyksessä. Uu

Kaarina Helakisa (toim.) - Pikku Pegasos

Kaarina Helakisa (toim.) Pikku Pegasos Otava, 2016 "400 kauneinta lastenrunoa 400 kauneinta lastenrunoa. Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos. Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla." Lapsi on pipi Lapsi on pipi ja vuoteessa makaa, ei saa nousta kuin aikojen takaa. Otapas lääkettä, rohtoa nauti, kohta on kaukana pipi ja tauti! (Arvo Ylppö ja Heikki Ojansuu)  Otavan julkaisema Pikku Pegasos runokirjan 22. painos ilmestyi 2016, ensimmäisen kerran se julkaistiin jo vuonna 1980 ja sen jälkeen se on on ollut kestosuosikki lastenrunokirjojen maailmassa. Runoilija ja lastenkirjailija Helakisa oli palkittu suomalainen erityisesti lastenkirjallisuuden vaikuttaja ja hänen nimeään kantava seura vaalii hänen perintöään ja pyrkii editämään lastenkirjallisuutta. Pikku Pegasos lorukirjaan on Helakisan omien ru